Začínáme s jachtingem: kde a kdy začít?

    Kategorie:
  • Okruhový jachting
  • Začínáme s jachtingem

Ať už sníte o plavbách na otevřeném moři, nebo si chcete jen jezdit po přehradě, musíte se to někde naučit. Můžete rovnou začít na moři, ale z vlastní zkušenosti vím, že cit pro vítr se mnohem lépe získává na malých plachetnicích, kde lze ihned cítit každý závan. Na malých lodích a zvláště za silného větru navíc získáte úplně jiný zažitek ze sportu. Vše je živé, akční, dobrodružné a hlavně zábavné.

Napřed se porozhlédněte po okolí, jestli se v něm nenachází nějaký jachtklub. Věřte tomu, že je jich v České republice opravdu mnoho. Jachtkluby nalezente na stránkách Českého svazu jachtingu . Zde si domluvte testovací jízdu a zjistěte, která lodní třída je vám nejbližší.

Lodní třídy

Mladá slečna plující na plachetnici Evropa
Začátečník na plachetnici Evropa

Malé lodě pro okruhový jachting řadíme do dvou hlavních kategorií: jednoposádkové a dvouposádkové plachetnice. Na jednoposádkové plachetnici se budete plavit sám. V krizových situacích si budete muset poradit sami, ale zároveň máte plnou kontrolu nad lodí. Mně osobně dal během dětství jachting na jednoposádkových lodích tolik potřebnou odvahu a sebedůvěru. Mezi jednoposádkové plachetnice patří např. lodní třídy Evropa, Laser, Finn a Optimist.

Dvouposádkové plachetnice vyžadují druhého člověka. Jachting pak není jen o perfektním přizpůsobení se povětrnostním podmínkám, ale i o komunikaci. Každý má na lodi svou roli: kormidelník a kosatník. Kormidelník řídí loď a stará se o hlavní plachtu, kosatník se stará o přední plachtu kosatku a loď vyvažuje. Mezi dvouposádkové plachetnice patří např. lodní třídy Fireball, 420, 470, Flying Dutchman a RS 500.

Ať už budete plout na jednoposádkové nebo dvouposádkové plachetnici, vždy si užijete spoustu zábavy a adrenalinu. Důležité je vždy nepřeceňovat své síly, protože ačkoli je jachting bezpečný sport (řádově bezpečnější než např. cyklistika), tak se může nebezpečně projevit únava. Vždy se ujistěte, že jste schopni doplout zpět do přístavu.

Učte se od profesionálů

Jachting se nenaučíte koukáním na videa nebo čtením skript. Je potřeba ho zažít na vlastní kůži. Sežeňte trenéra, který vám bude věnovat dostatek času na vodě a trpělivě vás posouvat kupředu.

Chci instruktora jachtingu malých lodích

Začněte v mírnějším větru a postupně zkoušejte náročnější podmínky. Je potřeba si osvojit všechny manévry ve slabém a stálém větru, abyste pak byli schopni plout v náročnějších podmínkách. Počítejte s tím, že se ze začátku několikrát nedobrovolně vykoupete. Malé lodě jsou relativně vratké a stačí špatný pohyb nebo náhlá změna větru a loď se může překlopit. Naštěstí většinou není problém loď otočit zpátky stěžněm nahoru a pokračovat v plavbě.

Nemusíte se bát, umění jachtingu je náročnější, než se na první pohled zdá. Důležité je vytrvat a dychtit po zlepšování. Jakmile pochopíte základní principy, budete fascinováni kam až se můžete posunout a co všechno lze zdokonalovat. Později se naučíte číst vítr z vody a automaticky reagovat na každou změnu větru. Naučíte se ovládnout a nastavit loď tak, aby jela za každých podmínek co nejlépe.

Troufnete si na závody?

Poté, co ovládáte základy jachtingu, můžete se vydat cestou závodění. Závodění vás dovede k precizním manévrům. Zároveň si užijete spoustu taktizování a soupeření.

Je ale také možnost jezdit jen tak, pro zábavu. Pokud máte flexibilní časové možnosti, stačí si vždy počkat, až bude foukat pořádný vítr a můžete se jet vyřádit. Tuto možnost v poslední době preferuji i já, protože již nemám čas na závodění.

Ať už závodíte nebo ne, důležité je chodit jezdit a užívat si jachting naplno. Využít k tomu můžete i naše jachtařské tábory, které pořádáme pro každého bez rozdílu zkušeností.

Chci na letní jachtařský tábor

Hurá na moře

Pokud chcete začít rovnou s námořním jachtingem, není to vůbec žádný problém. Ve většině případů nebudete oproti lidem, kteří začínali na malých lodích v nevýhodě. Námořní jachting je hodně o přístavních manévrech, navigaci a organizaci plavby.

V ČR je spousta firem, které vám umožní stát se kapitánem námořní jachty. Stačí si vybrat kurz a úspěšně absolvovat praktickou a teoretickou zkoušku. Celá procedura vás v případě českého mezinárodního průkazu C vyjde asi na 30 tisíc Kč.

Pokud si chcete jen užít dovolenou na moři, neváhejte zkontaktovat kapitány ve vašem okolí. Takových lidí je v česku stále více a většina z nich neváhá využít každou příležitost jet na loď. Pokud chcete dovolenou na jachtě bez starostí s kompletním servisem, rád vám to splním a budu vaším kapitánem.

Chci dovolenou na moři

Více z blogu

Inspirujte se dalšími příběhy a zkušenostmi: